Iako su prije bili pravi luksuz zbog svoje cijene, danas su printeri uvriježeni dio gotovo svakog kućanstva. Koristimo ih u okviru posla, u okviru škole, fakulteta, ali i obiteljskih pothvata. Ponekad je jeftinije i praktičnije imati laserski printer u svom kućanstvu nego posjetiti kopiraonu!

Danas ćemo pričati o laserskim printerima te ćemo proći kroz sve bitne informacije koje morate znati o njima. Dat ćemo vam i nekoliko savjeta savršenih za kupovinu ovog kućnog gadgeta. Krenimo!

Kako radi laserski printer?

Laserski printer dosta je napredniji i ekonomičniji od inkjet printera. Laserska tehnologija u njima na neki način „ugravira“ na papir prostor gdje će se tinta uhvatiti. U printeru se nalazi laserski izvor koji se odbija o nekoliko zrcala i dolazi do rotirajućeg dijela koji je u kontaktu s papirom. Taj rotirajući kotačić ostavlja naboj na papiru, a taj naboj je pozitivan. Tinta je negativnog naboja i ona se tada uhvati baš za dijelove koji su pozitivno nabijeni.

Iako su prije bili pravi luksuz zbog svoje cijene, danas su printeri uvriježeni dio gotovo svakog kućanstva.

S obzirom na to da je tinta u obliku praha, može se primiti i za najmanje detalje. Zbog istog razloga je urednije raditi s ovakvim printerima, a tinta traje dulje te je cijeli proces jeftiniji. U trenutku prelaska na papir, prah se topi i postaje tekućina. Ovaj je proces toliko brz da ga nećete uhvatiti okom čak ni ako otvorite printer – ne pokušavajte to kod kuće!

Što uzeti u obzir pri kupovini printera?

Ako želite kupiti i printer, morate na umu imati nekoliko različitih specifikacija.

Trebate li skener?

Ako ne trebate skener, možete nabaviti i posve običan printer. Mnogi se ipak odluče za all-in-one laserski printer koji vam daje i opciju skeniranja papira. Kod nekih printera proces skeniranja jest automatiziran jer papir prolazi kroz printer, a kod drugih se radi o skeniranju na „staklenastoj površini“.

Koliko košta tinta?

Najveća greška koju možete napraviti jest kupiti jeftiniji printer koji se ispostavi kompliciranim za održavanje zbog cijene tinte. Svakako pogledajte koliko košta neka tinta i kolike troškove očekujete na mjesečnoj razini.

Provjerite brojčane statistike

Rezolucija printanja kreće se bilo gdje između 600 x 600 te 4800 x 4800 točaka po inču. Brzina printanja se pak obično kreće između 5 i 25 papira po minuti. Što više, to bolje. Imajte na umu da je bitna i povezanost s kompjuterom ili mobitelom!

Laserski printer definitivno je bolja opcija od običnog inkjet printera. Nadamo se da ćete pratiti naše savjete i naći dobar printer za sebe.

HP toneri

Kvalitetan ispis uz HP tonere

Jedna od glavnih kvaliteta HP tonera koja ih je lansirala na sam vrh tržišta printera i tonera je kvaliteta ispisa koja je među najboljima od svih u tom rangu.