Dobra rasvjeta u domu ključna je kako bi prostor izgledao lijepo i bio ugodan za boravak. Kada planirate postavljanje rasvjetnih tijela u svoj prostor, uzmite u obzir da rasvjeta mora biti prilagođena svim aktivnostima koje će se odvijati u prostoru. Ali planirajte i tako da odgovara prirodnom osvjetljenju prostora tijekom dana.

Bez obzira na vaše želje i potrebe, brojne trgovine vam danas nude veliki asortiman svega što vam je potrebno.

Prirodna svjetlost je vaš najbolji prijatelj

Unutarnja rasvjeta u domu je vrlo bitna. No, prije no što krenete planirati ravjetna tijela, razmislite o poziciji prostorija s obzirom na strane svijeta i u kojem smjeru gledaju prozori. Prostorije s prozorima koji gledaju na sjevernu stranu tijekom cijele godine biti će manje osvijetljene od onih koje prozor imaju na južnoj strani, pa ih svakako treba dodatno osvijetliti. Svjetlo će vam u njima vjerojatno trebati i prije zalaska sunca te na oblačne zimske dane. Želite li maksimalno iskoristiti prirodno svjetlo u prostoru, dodajte elemente poput ogledala koje će te postaviti nasuprot prozora.

Fleksibilna rasvjeta je ključ

Prostori poput dječje sobe, kuhinje i dnevnog boravka moraju biti osvijetljeni fleksibilno. To znači da njihova rasvjeta ne smije biti namijenjena samo jednoj vrsti aktivnosti. Planirate li u dječjoj sobi postaviti radni stol, onda je jedno glavno rasvjetno tijelo preslabo da bi osvijetlilo i radnu površinu. 

S druge strane, ako u dnevnom boravku nemate i blagi izvor svjetla, za vrijeme opuštanja ili druženja nećete imati mnogo opcija nježne rasvjete uz koju će druženje biti ugodnije. Ambijentalna rasvjeta veoma je važna kako bi se u prostoru stvorio pravi ugođaj za vrijeme raznih aktivnosti poput:

  •  gledanja televizora
  •  uživanja u druženju s prijateljima
  •  odmaranja

Pročitajte sljedeći članak: Sjedeće garniture pružaju udobnost koju cijenimo

Sjedeće garniture su vrlo važan element svakog dnevnog. Ovaj bitan dio namještaja mora biti funkcionalan i dekorativan element u prostoru, a obzirom na to da je riječ o vrsti namještaja koja se ne mijenja često, bitno je da u potpunosti zadovoljava sve vaše prohtjeve.

Dobra rasvjeta za radni prostor

Kuhinja i kupaonica dva su mjesta u domu u kojima je učinkovita rasvjeta veoma bitna. Birajte stoga rasvjetna tijela koja će omogućiti dobru vidljivost na radnim površinama, jer ćete samo tako svoje poslove moći odrađivati kako treba. 

Najbolja ideja za rasvjetu u tim prostorima su mini reflektori, pogotovo ako su podesivi, jer tako možete odrediti u kojem dijelu prostora trebate najviše svjetla i najbolju vidljivost, a rasvjetu možete i dodatno podešavati s obzirom na potrebe. Uzmite u obzir i boju svjetla koju rasvjeta daje. Iako hladno bijelo svjetlo daje bolju vidljivost, topla bijela manje umara oči.

Prilikom kupnje i odabira sjedeće garniture pozornost obrati da to da odabereš onu koja nudi najviše za najmanje novaca i za neku razumnu cijenu. Čitajte više …