Trajni zubi tijekom vremena polako se troše, a na njihovo zdravlje može utjecati više čimbenika, kao što su:

  • loši životni uvjeti
  • loša higijena
  • razni zdravstveni problemi

Nedostatak jednog ili više zubi može predstavljati problem na više fronti, jer direktno utječe na mogućnost žvakanja, govora ali često i samopouzdanje. Zubni implantati su odlično trajno rješenje ovog problema i sve se više ljudi odlučuju za njihovu ugradnju.

Provjerite oralno zdravlje

Kandidati za zubne implantate moraju prije same procedure proći određene testove. Prije svega, utvrđuje se generalno zdravlje i oralno zdravlje osobe. S obzirom da vađenje jednog ili više zubi također može uzrokovati smanjenje i degradaciju kosti čeljusti, također se provjerava njeno zdravlje i debljina. 

U slučaju da je kost čeljusti premalih dimenzija, prije nego što se ugrađuju zubni implantati potrebno je povećati njene dimenzije. Nedostaje li nekoliko zubi, također je moguće nadomjestiti ih na nekoliko načina, što je prije same ugradnje moguće dogovoriti s liječnikom. Također, prije postavljanja zubnih implantata važno je obaviti i slikanje čeljusti.

Pročitajte također: Ispravite zube s ortodontskim aparatom

Prednosti ugradnje zubnih implantata

Nedostaje li vam samo jedan zub, taj nedostatak može se nadomjestiti na nekoliko načina. Prije svega, tu je ugradnja mosta. Ipak, za njegovu ugradnju potrebno je brusiti i zdrave zube oko prostora gdje zub nedostaje što može narušiti njihovo zdravlje. S druge strane, zubnim mostom moguće je nadomjestiti samo manje nedostatke, a i samo njegovo trajanje u najboljem slučaju procjenjuje se na desetak godina. 

Trajno rješenje su ipak zubni implantati koje ne traži diranje zdravih zubi, a putem implantata moguće je nadomjestiti zube i na mjestima gdje se ne bi mogao postaviti zubni most. 

Pažljivo brinite o zdravim zubima i implantatima

S obzirom da se zubni implantati postavljaju kirurškim zahvatom, važno je napomenuti kako je dobra briga o njima ključna kako bi period zarastanja prošao što kraće i bezbolnije. Njihovo postavljanje može trajati i nekoliko tjedana, jer se postupak odvija u nekoliko etapa. Jednom kada se sve pripremi, zubni implantat se prvo postavlja u kost čeljusti, nakon čega je potrebno pričekati period zarastanja.

Tek nakon toga se na njega postavlja krunica, odnosno vanjski, vidljivi dio zuba. Zubni implantati sprječavaju oslabljivanje kosti vilice i postepeno povlačenje zubnog mesa, a izgledaju poput pravog zuba te će vam trajati do kraja života pa oko njih nemate puno brige. 

Računanje plodnih dana važno je za praćenje ciklusa. Kako bi se plodni dani mogli pouzdano izračunati, vrlo je važno da su vam ciklusi pravilni. Čitajte više …

Čitajte i sljedeći članak: Progresivna naočala pružaju korekciju vida na svim udaljenostima

Multifokalna ili progresivna naočala sadrže više dioptrija između kojih je napravljen postupni prijelaz koji omogućuje gledanje na blizinu i na daljinu s potpuno istim lećama.