Dječja soba za svu djecu predstavlja njihov maleni raj u kojem spavaju i igraju se. Upravo zbog toga što velik dio svog vremena djeca provode boraveći u svojoj sobi, odabir namještaja za djecu, odnosno dječju sobu, iznimno je važan. 

Posebna važnost ove vrsta namještaja sastoji se u potrebi za njegovom funkcionalnošću koja u kasnijim godinama djeteta podrazumijeva kombiniranje prostora za učenje i prostora za igru. O tome treba dobro razmisliti kao i kada se radi o tome da dvoje ili više djece istog ili različitog spola i dobi dijele sobu.

Posebna važnost ove vrsta namještaja sastoji se u potrebi za njegovom funkcionalnošću koja u kasnijim godinama djeteta podrazumijeva kombiniranje prostora za učenje i prostora za igru.

Dječji krevet kao glavni element

Namještaj za djecu sastoji se od brojnih elemenata, ali dječji kreveti čine temelj koji pronalazimo u dječjim sobama. Osim što mora biti udoban i pružati dobru potporu djeci, postoji i još nekoliko zakonitosti kojih se valja pridržavati pri njegovom izboru. 

Naime, stručnjaci savjetuju i pravilno pozicioniranje dječjeg kreveta pa kao idealnu poziciju savjetuju orijentaciju uzglavlja prema sjeveru i pogled prema vratima te udaljavanje od prozora, radijatora i ostalih tijela koja griju. Osim toga, preporučuju se i kreveti sa spremnikom za pohranu i dodatan ležaj kao i kreveti na kat kada se radi o više djece.

Stol je također važan dio dječje sobe

Ukoliko je vaše dijete školarac, glavni element namještaja za djecu koji bi trebao biti u vašem fokusu je radni stol za djecu na kojem će se dijete posvetiti svojim školskim obvezama. Kada je riječ o dječjim radnim stolovima, glavni parametri su:

  • Veličina – moraju biti dovoljno veliki za sve što treba biti na njima
  • Blizina prirodnog svjetla
  • Kvalitetan radni stolac
  • Dovoljno prostora i sredstava za organizaciju (police, kutije, ladice)

Igranje uz namještaj za djecu

Osim učenja i ispunjavanja radnih zadataka, vrlo je važno da djeca svih uzrasta provedu dovoljno vremena i u igri pa je nužno da posjeduju i prostor za igranje i opuštanje. Takve dijelove sobe kreirat ćete ovisno o dobi, spolu i željama djeteta uz pomoć tapeta, tepiha, kutija za organizaciju igračaka i ostalih stvari, postera, ploče za pisanje i slično. 

Važno je da taj prostor bude šaren i da potiče kreativnost, prije svega da bude funkcionalan i da djeca uživaju u njemu zbog čega je važno ne zatrpavati ga masivnim dječjim namještajem, već funkcionalnim, u skladu sa željama i potrebama djeteta. Cjelokupni prostor dodatno se može oplemeniti tematskim dekoracijama poput lampica, tapeta, ukrasnih jastuka i slično.