Uloga vitamina C u ljudskom organizmu je velika, neke od njegovih najznačajnijih uloga su sinteza kolegena, pomoć u funkcioniranju obrambenog imunološkog sustava (potiče aktivnost bijelih krvnih zrnaca i povećava razinu interferona) te pomoć u apsorbciji željeza i formiranju crvenih krvnih zrnaca. Također, C vitamin pretvara folnu kiselinu u njezin aktivni oblik i djeluje kao antihistaminik (olakšava simptome alergija).

Otkriće vitamina C imalo je velik doprinos za medicinu u prvoj polovici 20. stoljeća. Vitamin C je prvi izolirao mađarski biokemičar i nobelovac Albert Szent-Gyorgy, a nakon njegovog otkrića došlo je do razvoja brojnih spoznaja o pozitivnim svojstvima i ulozi za ljudski organizam.

Simptomi manjka vitamina C

Ako je vitamin C u ljudskom organizmu u manjoj količini nego što je potrebno, to nipošto nije dobro te uzrokuje bolest zvanu skotbut. Mnogi stručnjaci smatraju kako je danas velik broj onih koji konzumiraju manje vitamina C nego što je to potrebno. Neki od simptoma manjka ovog važnog vitamina su:

 • umor
 • lako zadobivanje modrica
 • krvarenje desni
 • gubitak zuba
 • krvarenje iz nosa
 • bolni i natečeni zglobovi
 • anemija
 • depresija

Istraživanja su pokazala kako pušači imaju znatno niže vrijednosti vitamina C u svom organizmu te da im je potreban dodatan unos kako bi se održala njegova idealna vrijednost. Osobe koje pate od zatajenja bubrega trebale bi se posavjetovati s liječnikom prije uzimanja dodatnih količina vitamina C. Također, dokazano je i kako žene koje imaju njegove niže vrijednosti u organizmu, imaju veću šansu za dobivanje žučnih kamenaca.

Riječ znanosti o ovom važnom vitaminu

Znanstvenici smatraju kako u organizmu vitamin C, zbog svoje snažne antioksidativne vrijednosti, može imati preventivnu ulogu u razvoju raznih degenerativnih, kardiovaskularnih i kancerogenih bolesti te bolesti očiju. Također, može djelovati i na smanjenje oksidacije LDL kolesterola koji uzrokuje mnoge kardiovaskularne bolesti, a posebno arterosklerozu koja posljedično dovodi do srčanog i moždanog udara. 

Vitamin C dodatak prehrani
Dodatak prehrani vitamin C

Analiza rezultata devet kohortnih studija provedenih u SAD-u 2004. godine, koja je imala više od 290 000 ispitanika koji nisu bolovali od koronarnih bolesti te ih je pratila 10 godina, pokazala je kako postoji 25 % manji rizik od koronarnih bolesti srca kod osoba koje su uzimale više od 700 mg vitamina C dnevno, u obliku dodatka prehrani.

Čitajte i sljedeći članak: Simptomi kariesa i kako se liječi?

Prvi simptomi kariesa se pojavljuju kada je on već napredovao, a najčešći su:

 • osjetljivost zuba na toplo i hladno
 • bol u zubu
 • crnilo na zubu

Dodaci prehrani za lakši unos u organizam

Video: Sve o vitaminu C

Za sve koji imaju problema s nižim vrijednostima C vitamina, preporučuju se dodaci prehrani. Vitamin C kao dodatak prehrani dostupan je najčešće u obliku praha te ga je vrlo lako konzumirati. Možete ga pronaći u raznim ljekarnama, ali često i u običnim dućanima na policama sa zdravom prehranom.