Jedno od pomagala koje je nužno za rad gotovo svih zdravstvenih djelatnika svakako je i stetoskop. Naime, to je instrument uz pomoć kojeg liječnici i drugo medicinsko osoblje slušaju zvukove unutarnjih organa. 

Stetoskopi se najčešće koriste za praćenje zvukova koje proizvode srce i pluća, a u nekim slučajevima prate se i zvukovi crijeva i protoka krvi kroz žile i vene. Ovi zvukovi u velikom broju slučajeva mogu pomoći u detektiranju određenih zdravstvenih problema, odnosno pomoći u njihovom dijagnosticiranju zbog čega je vrlo važno koristiti kvalitetan model.

Stetoskopi se najčešće koriste za praćenje zvukova koje proizvode srce i pluća, a u nekim slučajevima prate se i zvukovi crijeva i protoka krvi kroz žile i vene.

Različiti modeli na tržištu medicinskih pomagala

Iako na tržištu postoji velik broj različitih modela pa tako i različitih cijena, da biste odabrali stetoskop koji će biti idealan za vaš rad i koji će dati najbolje rezultate, ključno je prilikom odabira obratiti pažnju na određene parametre. A razlog za to je kako bi vam kupljeni stetoskop omogućio što bolje slušanje zvukova unutarnjih organa vaših pacijenata.

Kada pronađete takav najbolji stetoskop, rad s njime bit će vrlo jednostavan i bit ćete puno učinkovitiji pa je svakako bitno puno pažnje obratiti pri odabiru.

Ključni parametri za odabir stetoskopa

Stručnjaci kao ključne ističu iduće parametre:

  • Broj cijevi – modeli s jednom cijevi bolji su izbor od onih sa dvije cijevi jer ne postoji mogućnost međusobnog dodirivanja cijevi i stvaranja nepotrebnih šumova ili prikrivanja postojećih šumova
  • Duljina, debljina i čvrstoća cijevi – kao najučinkovitiji i najfunkcionalniji izbor pokazali su se stetoskopi s kraćom, debljom i čvršćom cijevi, osim ako se konstantno trebaju nositi oko vrata, tada se trebaju izabrati oni s najdužom cijevi
  • Čvrstoća i fleksibilnost zvona – zvono na stetoskopu bi trebalo biti ravno i čvrsto kako ne bi prouzrokovalo dodatne zvukove tijekom slušanja zvukova u tijelu pacijenta

Svi navedeni parametri uvelike će vam olakšati izbor, ali i uputiti vas na promjenu već postojećeg ukoliko on ne zadovoljava ove parametre. 

Medicinski modeli za sve uzraste

S obzirom na to da liječnici pregledavaju pacijente svih dobnih skupina, kreirani su stetoskopi koji zadovoljavaju određene specifične namjene. Osim svojih namjena, ovi stetoskopi razlikuju se i prema stupnju vodljivosti i točnosti zvuka koji prenose u uhu liječnika. U tom smislu stetoskopi se dijele na:

  • Pedijatrijske – oni čiji su membrana i obruč kreirani tako da nisu hladni pri dodiru
  • Srčani – oni koji točnije od ostalih prenose frekvencije rada srca
  • Stetoskopi koje rabe ginekolozi – oni koji omogućavaju slušanje otkucaja srca fetusa u majčinom trbuhu

Osim navedenih postoje i oni koji omogućuju slušanje zvukova i preko odjeće za dodatnu udobnost pacijeta.