Do prije nekoliko godina, USB ključevi su predstavljali male zanimljive dodatke za računalo koji nisu nudili velike kapacitete, ali bili su poprilično skupi. Mnogi im u početku zbog toga nisu predviđali blistavu budućnost, no tržište je učinilo svoje. U njihovu proizvodnju uključilo se jako mnogo proizvođača što je odmah rezultiralo nižom cijenom.

Spašavanje podataka iz USB ključa
Tvrkte koje se bave spašavanjem podataka iz USB ključa uglavnom imaju sličnu proceduru za rad.

Napredak tehnologije omogućio je i veće kapacitete i USB ključevi su danas postali gotovo neizostavni dodatak svakoga tko se bavi nekim poslom na računalu. No, oni su također podložni gubitku podataka pa će vam u slučaju takvih problema biti potrebna tvrtka koje radi spašavanje podataka iz USB ključa.

Najčešći kvarovi USB ključa

Budući da je USB ključ mnogima postao dodatak kojeg redovito koriste, vjerojatno će im u jednom trenutku biti potrebno i spašavanje podataka iz USB ključa. A razloga zašto dolazi do njihovog kvara tj. gubitka podataka može biti više, a najčešće su to:

  • Slučajno formatirane particije
  • Neispravna elektronika
  • Nečitljivi sektori podataka
  • Neispravan kontroler

Neki od tih kvarova se mogu lakše riješiti, a neki zahtijevaju puno više posla. U svakom slučaju, ako ste izgubili neke vrlo važne podatke, bolje nemojte sami pokušavati napraviti spašavanje podataka iz USB ključa jer biste mogli napraviti više štete nego koristi.

Gubitak podataka

Kada primijetite da je došlo do gubitka podataka, najbolje je napraviti sljedeće:

  • Ugasite računalo u koje je bio uključen USB ključ te ga nakon toga izvadite
  • Nemojte više koristiti taj USB ključ niti ga nemojte pokušavati sami otvoriti
  • Nemojte pokušati sami vratiti podatke korištenjem raznih besplatnih programa koji se mogu pronaći na internetu

Najbolje je obratiti se nekoj tvrtki koja se specijalizirala za spašavanje podataka s raznih medija kako biste bili sigurni da imate najveće šanse da vratite podatke.

Proces povrata podataka

Tvrkte koje se bave spašavanjem podataka iz USB ključa uglavnom imaju sličnu proceduru za rad. Kada im donesete svoj USB ključ, oni će prvo napraviti dijagnostiku da provjere o kakvom je kvaru riječ. Ta dijagnostika je kod nekih tvrtki besplatna, dok ćete kod nekih morati platiti i tu dijagnostiku.

Nakon što utvrde o kakvom je konkretno kvaru riječ, dobit ćete procjenu što se može napraviti po pitanju povrata podataka te cijenu. Ako ste zadovoljni sa svime, tvrtka će pomoću brojnih metoda i sofisticiranih alata spasiti podatke s USB ključa.

Čitajte i sljedeći članak: Spasite dragocjene podatke s tvrdog diska