USB ključevi postali su nezaobilazan gadget svih ljudi, bilo da se radilo o poslovnim ljudima, učenicima ili studentima. Tome je tako zbog toga što su vrlo jednostavni i sigurni za prenošenje podataka. 

Isto tako, oni su kompatibilni sa svim operacijskim sustavima na tržištu pa je time njihovo korištenje još i jednostavnije jer ih je dovoljno umetnuti u valjani priključak na računalo. Osim toga, vrlo su lako dostupni i moguće ih je kupiti na brojnim mjestima, čak i u trgovinama koje nisu specijalizirane za informatičku opremu.

Pobjeda nad CD-ovima

Prvi USB ključevi za računalo pojavili su se 2000-ih godina kada su počeli predstavljati alternativu CD-ovima i disketama. Prvi model proizvela je tvrtka SanDisk početkom 1999. godine, no s prodajom se počelo tek 2000. godine u Singapuru, a potom i u SAD-u. 

Iako je memorija prvih modela USB ključeva bila tek nekoliko megabajta, oni nisu zahtijevali nikakve posebne programe za pohranu datoteka, kao primjerice diskete ili CD-ovi pa su time postali i poželjnija opcija za pohranu.

Napredak tehnologije vezan uz pohranu podataka

Od početnih nekoliko megabajta, USB stickovi su svoj kapacitet povećali do čak 2 TB, što je jednako kapacitetu nekih diskova. Osim kapaciteta, odnosno memorije, računalni USB ključevi doradili su i svoj izgled pa su tako smanjenje njihove dimenzije s 5 x 7 centimetara veličine, 1 centimetar debljine i 3 centimetra širine na svega 0,5 x 0,5 centimetara, koliko iznose dimenzije današnjeg najkompaktnijeg modela. 

Osim toga, današnji modeli imaju i mogućnosti do čak 100 000 ciklusa brisanja i snimanja datoteka zbog čega imaju dug životni vijek i zato ih se može smatrati i vrlo ekonomičnima.

Kako su USB ključevi poharali informatički svijet

Već je navedeno nekoliko prednosti USB ključeva u usporedbi s drugim uređajima za pohranu podataka, no evo i još nekih:

  • malena veličina i kompaktnost
  • brži su za prijenos podataka
  • nude veći kapacitet memorije
  • nemaju pokretne dijelove za očitavanje memorije i mogu imati puno duži vijek trajanja od HDD-a i disketa
  • iznimno su otporni na površinske ogrebotine (za razliku od CD-a kojeg to može u potpunosti uništiti)
  • otporni su na elektromagnetske smetnje (za razliku od disketa)
  • njihovi računalni priključci su puno manji od priključaka za za druge perfierne uređaje što daje mogućnost izrade tanjih i lakših računala
  • mogu biti vrlo zanimljiv, inovativan i koristan poklon ili čak i promotivni poklon kojeg će klijenti sigurno vrlo cijeniti