Jednostavno do vlastite domene

Usluga registracija domene na internetu je zapravo vrlo jednostavna. Možete ju obaviti putem nekih domaćih ili stranih informatičkih tvrtki. Bez obzira za koju se odlučili, postupak je vrlo jednostavan i vrlo sličan. Prvi korak je uvijek provjera domena. U tom koraku morat ćete unijeti željeni naziv i ekstenziju domene.

Naziv je u većini slučajeva proizvoljan, a za ekstenziju možete odabrati:

  • Globalnu domenu
  • Nacionalnu domenu

Obje imaju svoje prednosti i mane, a vi procijenite koja vam najviše odgovara.

Globalna domena za svijet

Planirate li se predstaviti svijetu, odnosno imati web stranice s kojima ciljate na strane posjetitelje, tada je najbolje da registrirate globalnu domenu. To su one s ekstenzijama poput .com, .net, .info, .shop itd. Naravno, .com domena je daleko najpopularnija, no tu leži i problem s njezinom registracijom.

SSl certifikat je vrlo bitan kod web trgovina koje svakodnevno vrše brojne transakcije između korisnika i poslužitelja pa pri posjetu web trgovinama, pa je dobro provjeriti imaju li ga. 

SSL certifikat štiti posjetitelje web stranica

Svi oni koji imaju web stranice koje zahtijevaju određeni oblik interakcije između poslužitelja i korisnika, primjerice razmjenu osobnih i platnih podataka, morali bi razmisliti o nekom sustavu zaštite. Ta zaštita trebala bi spriječiti zlonamjernog korisnika da presretne te podatke i dođe do njih. Iako postoje razni načini za to, kao jedan od popularnijih pokazao se SSL certifikat za web stranice koji može zaustaviti dosta pokušaja presretanja podataka.

Internetski SSL certifikat može dobiti samo ona web stranica koja je prošla određene sigurnosne provjere. Što su te provjere kompleksnije, to je i SSL certifikat skuplji, ali je i razina zaštite veća. No, čak i web stranice koje imaju onaj najosnovniji oblik zaštite u obliku SSL certifikata bolje su od onih koje nemaju niti jedan. On je vrlo bitan kod web trgovina koje svakodnevno vrše brojne transakcije između korisnika i poslužitelja pa pri posjetu web trgovinama, pa je dobro provjeriti imaju li ga.