Hrvatska je članica Europske unije od 2013. g. Od tada pa do danas, puno toga se promijenilo. Mnogim poduzetnicima otvorile su se brojne poslovne mogućnosti i puno lakše su mogli proširiti svoje tržište na zemlje u Europskoj uniji. Osim toga, Hrvatska je postala zanimljiva i stranim ulagačima koji su željeli proširiti svoje tržište i predstaviti se svojim uslugama i proizvodima.

Kao jedan od preduvjeta za bilo kakvo poslovanje, bez obzira jeste li iz Hrvatske ili samo želite poslovati u Hrvatskoj, otvaranje je transakcijskog računa. Otvoriti račun u Hrvatskoj se možda na prvu čini kao problem, ali nije, ako znate što i gdje morate obaviti.

Pripazite na detalje kod otvaranja računa

Otvoriti račun u Hrvatskoj može biti jednostavno, ako znate:

  • Što vam je sve potrebno
  • Gdje to možete pribaviti
  • Kamo to trebate odnijeti

Glavna institucija koja će vam biti potrebna ako želite otvoriti račun u Hrvatskoj zasigurno je banka. Danas u Republici Hrvatskoj djeluje nekoliko bankarskih kuća te se između njih i razlikuju uvjeti koje morate zadovoljiti kako biste otvorili račun za poslovanje, ali i razine usluga koje ćete dobiti. 

Brojni bankarski paketi

Kada se zaputite u neku banku s namjerom da otvorite transakcijski račun za svoje poslovanje, banka će vam uglavnom ponuditi nekoliko različitih paketa svojih usluga. Osim po konačnoj cijeni, koja se većinom izračunava i plaća na mjesečnoj bazi, paketi se razlikuju i prema različitim uključenim uslugama. Svakako je preporuka da prije posjeta banci dobro razmislite o vrsti svog poslovanja i što vam je sve potrebno.

Otvoriti račun u Hrvatskoj

Primjerice, banke vam većinom mogu ponuditi određeni broj besplatnih transakcija i taj broj se može razlikovati od banke do banke. Ako znate da ćete uglavnom biti u određenom rasponu broja transakcija, možete uštedjeti odabirom odgovarajućeg paketa. Ista je stvar i s brojnim drugim uključenim uslugama.

Multivalutni račun

Jedan od razloga zašto tvrtke žele otvoriti račun u Hrvatskoj jest i činjenica da će tim putem dobiti multivalutni račun. A to znači da je to račun na koji ćete moći primati različite valute i novac će ostati u toj valuti.

To je iznimno važno ako često primate novac u više različitih valuta. Kada bi se taj novac stalno konvertirao u domaću valutu, u ovom slučaju kunu, gubili biste dosta na razlici u tečajevima.

Ovako možete prikupljati novac u različitim valutama i konvertirati ga tek onda kada to vama odgovara.