Kupnja novog mobilnog telefona postala je gotovo pa znanost sama za sebe. Česta je pojava da dobro znani i renomirani proizvođači mobitele prodaju po napuhanim cijenama te da se kupnjom takvih uređaja ustvari dijelom plaća ime i brand. No, s druge strane mobilni telefoni postali su toliko važan dio svih naših života da je riskiranje s manje poznatim markama neprihvatljiv mnogima.

Veliki broj značajki koje uzimamo zdravo za gotovo teško je nabrojati, no nemaju ih svi mobilni telefoni, što potragu čini još težom jer je potrebno detaljno razmotriti sve opcije. Zamoran i naporan proces vaganja između povoljne cijene i kvalitete može biti lakši uzmete li u obzir sve želje i potrebe.

Vanjski izgled mobilnih telefona

Krenimo od najočitijeg, vanjskog izgleda mobitela. Ne, ovdje se ne govori o boji, iako je to mnogima veoma bitna stavka. Generalno, bez obzira čime se bavite, preporučuje se da se kupuju mobilni telefoni u metalnom kućištu, s obzirom da ono može pretrpjeti mnogo više od plastičnog.

Imate li mogućnost odabira modela sa ugrađenim zaštitnim staklom, odlučite se za njega jer ni jedno dodatno staklo neće ponuditi jednaku otpornost. Veličina i vrsta ekrana također je bitna radi ljepše slike i lakšeg korištenja, a dodatci poput čitača otiska prsta, dvije stražnje kamere, LED indikatora i utičnice za slušalice također su dobrodošli dodatci.

Što se krije u unutrašnjosti mobilnih telefona

S druge strane, za sam rad bitniji su neki drugi podatci – ponajviše radna memorija i procesor. Što je veća radna memorija to će mobilni telefoni raditi brže. Generalno za neke svakodnevne radnje danas se ne preporučuje manje od 2 GB, iako je idealno i više od toga (no planirate li samo zvati i slati SMS poruke, dovoljan je i samo 1 GB).

Vrsta procesora i broj jezgri također je bitan aspekt, no veoma je teško dati dobar univerzalan savjet oko odabira, zbog velikog broja procesora i stalnog napretka u ovom pogledu. Nadalje, bitan je i kapacitet baterije – baterije ispod 3000 mAh vjerojatno neće moći preživjeti cijeli dan bez punjenja. Brzo punjenje također je zgodan dodatak koje imaju neki mobilni telefoni jer to štedi vaše vrijeme pa uzmite u to u obzir prilikom odabira.

Pročitajte i članak pod naslovom “Maske za Apple telefone koje će vam olakšati korištenje“.